Papp Róbert
Corleone-szabály bizonyítása

Szabály: az alkohol eladási ára fordítottan arányos a felhasznált ólom tömegével.

Bizonyítás:

1. eset: Az ital eladási ára alacsony

A maffiózók fizetési rátája alacsony, legalábbis azoké, akik lojálisak (talpnyalók). Ezeket a főnök kihasználja, és keveset fizet nekik. Az alkoholfogyasztási mutatójukat nagyban befolyásolja, hogy mennyit keresnek. Tegyük fel, hogy a maffiózók keresete mégis magas. Ekkor azért isznak alkoholt, mert megtehetik, hiszen van pénzük dögivel. A másik lehetőség, hogy a maffiózók keveset keresnek, és az ital olcsó. Tehát elkeseredésükben meg tudják venni az "üdítő" italt. Így a végkifejlet ugyanaz: berúgnak. Tehát a továbbiakban mindegy, hogy melyik lehetőséget vizsgáljuk. A lényeg, hogy alkoholos befolyásoltság alatt állnak. Az alkohol egyik (mellék) hatása, hogy a koordinációs képesség jelentős mértékben lecsökken. Ha az alany erősen illuminált állapotba kerül (=leissza magát a sárgaföldig), akkor kevésbé jól tud majd célozni. És mivel a találati esélyei romlottak, ezért több golyóval tudja csak elérni ugyanazt a hatást. Azt mindenki tudja, hogy a lőfegyberekben a golyók ólomból vannak.
Továbbá, ha az egyén holtrészeg és az egyénisége is olyan, akkor könnyebb felhergelni. És idegességében akárkit lelőhet és így ismét több ólom fogy.

2. eset: Az ital eladási ára magas

Ekkor a maffiózóknak nem lesz pénzük (:=kedvük) italt vásárolni, mert az drága. Tehát nem lesz mit inniuk, amitől részegek lehetnének. Így koordinációs képességük nem csökken. És sokkal precízebbek, gyorsabbak és ügyesebbek lesznek. Tehát a találatok pontossága nagy lesz így kevesebb golyó - azaz ólom - fogy.

Summa summarum: Ha olcsó a pia, akkor többet iszik, és többet lő. Ha pedig drága, akkor keveset vagy nem iszik, ezért kevesebbet lő.
A két állítás konvergens a fordított arányosság meghatározásával, tehát a szabály igaz.
Q.e.d.Írta: Papp Róbert @ 2005. augusztus 1.
© All rights reserved by TWiStEr & PaulikR. Köszönöm -[PaulikR]-nek a segítséget!