1985 Lázaro Cardenas (Mexikó) - Görbült vasúti sín (Kattintásra nagyít)

Lázaro Cardenas (Mexikó)

Lázaro Cardenas mexikói, tengerparti város közelében 1985 szeptemberében a földrengés alaposan elgörbítette a vasúti pályát. Ugyanez a rengés károkat okozott a 350 km-re fekvő Mexikóvárosban is. A földrengés több mint 900 halálos áldozatot követelt, és pillanatok alatt legalább 95000 embert tett hajléktalanná.San Francisco (USA)

1906 San Francisco (USA) - Emberek az utcákon (Kattintásra nagyít) A történelem egyik leghirhedtebb földrengése 1906. április 8-án San Francisco-ban pusztított. Az első rengések hajnali 5:12-kor érték a várost, amikor a legtöbb ember még aludt. A rengés csupán 40 másodpercig tartott, hamarosan azonban újabb követte, amelyik immár másfél percig rázta a várost. Házak ezrei omlottak össze, a megrémült életben maradottak az utcákra özönlöttek. Mindez azonban csak a katasztrófa kezdete volt.
Hamarosan tűz ütött ki, ami gyorsan terjedt. A tűzoltók tehetetlenek voltak, mert a földrengésben a város vízhálózata is megsérült. A lángok három borzalmakkal teli napon keresztül pusztítottak. A megpróbáltatások során 315 ember vesztette életét, további 352-en pedig eltűntek. San Francisco házai közül több mint 30000 dőlt romba, miáltal 250000 ember vált hajléktalanná.

San Francisco-iak ezrei térnek vissza a városközpontba a még füstölgő romok közé, ahol valaha éltek és dolgoztak.


Egy, az 1906-os földrengést túlélő fiatal nő, Exa Atl Campbell leveléből:
"Abban a pillanatban éreztem, hogy megremeg a ház... Kiugrottam az ágyból és a kapu felé rohantam ... Biztosan tudtam, hogy a ház összedől, még mielőtt kiérek. Úgy rázkódott, mint a hajó a viharos tengeren. Mindenfelől az emberek özönlöttek az utcára... egy siránkozó, nyöszörgő, zokogó, jajveszékelő, síró és imádkozó tömeg. A levegő nyomasztóan nyugodt volt... egyik rengés a másikat követte... olyan volt, mintha az öreg Föld szíve megszakadt volna, hogy néhány dobbanás után lassan, szelíden kimúljék."
"Azután az a szörnyű tűzvész ütött ki... de nem volt víz az oltáshoz... Csak úgy tudták útját állni a lángok terjedésének, hogy felrobbantották a házakat"
"Beesteledett, de számunkra nem volt éjszaka. Az egész város lángjainak visszfénye az éjjelt is nappallá változtatta."

1906 San Francisco (USA) - Földrengés utáni tűzvész (Kattintásra nagyít)
Halálos Pokol

Katonák járőröztek a kiégett utcákon, hogy távol tartsák a fosztogatókat. San Francisco-t a földrengést követően elpusztító tűzvész, egy asszony konyhájában ütött ki, aki reggelire a megszokott sonkás tojást sütötte a családjának. Azt remélte, hogy az étkezés kárpótolja őket a rengések okozta megpróbáltatásokért.
Fukui (Japán)

1948 Fukui (Japán) Magnitúdó: 7,3 - Menekülő emberek (Kattintásra nagyít)

Fukui (Japán) lakosai az utcán tátongó repedések között ugrálva menekülnek az 1948-as földrengés elől. A Richter-skála szerinti 7,3 erősségű rengés 3500 halálos áldotatot követelt. Legtöbbjük a földrengést követő tűzvészben lelte halálát.

A fenti, megrázó erejű felvételt Carl Mydans fotóriporter készítette, aki éppen egy vendéglőben ebédelt, amikor az 1948-as fukui földrengés elérte. Élményeiről így tudósított:
"A betonpadló szinte szétrobbant. Az asztalok és az edények az arcunkba csapódtak, és mindannyian őrülten összevissza ugráltunk, hogy megpróbáljuk egyensúlyunkat visszanyeri. Amikor végre a kijárat közelébe értem, gyorsan odaugrottam. A padló azonban kicsúszott a lábam alól, és nekiestem az egy méterre lévő, összeomló falnak."


Kobe (Japán)

A város lakosság 1995. január 17-én súlyos katasztrófára ébredt. Történelmi kikötővárosukat heves, a Richter-skála szerinti 7,2-es erősségű földrengés rázta meg. A rettenet még egy percig sem tartott. Néhány másodperc leforgása alatt lakóházak omlottak össze, hidak dőltek romba és utak torzultak használhatatlanná.
A kobei földrengés 5000 halálos áldozatot követelt, sokezren pedig megsebesültek. Több mint 190000 épület sérült meg vagy pusztult el. Sok lakóház kigyulladt, mert a megsérült vezetékekből kiömlő gáz a kipattanó szikráktól lágra kapott, vagy a konyhákban az étel ráborult a forró olajkályhára. A tüzek két napon át pusztítottak.
Mindamellett nem ez volt Japán XX. századi történelmének legkatasztrofálisabb földrengése. Az 1923-as nagy kantói földrengés következtében Tokióban és környékén 143000 ember halt meg. A földrengés oka, hogy Kobe négy kőzetlemez határán fekszik.Földrengés után
Közvetlenül a földrengés után készített fényképek jól érzékeltetik a puszítás nagyságát.
Kobe-i gumigyár (Kattintásra nagyít)Romokban hever az a gumigyár is, amely egykor a legjobb gumicsónakot készítette Japánban.
Nagata városrész romjai (Kattintásra nagyít)A legsúlyosabban károsodott Nagata városrészben mindenfelé az összeomlott épületek romjai borítják az utcákat.
Pályaudvar (Kattintásra nagyít)A borzalmas erejű kobei földrengés összevissza görbítette a városi vasút pályáját. A szörnyű rengés súlyos károkat okozott a pályaudvaron is. Két, egyenként 29,5 tonnás vasúti kocsit a földmozgás ereje egyszerűen földobott a közeli pályaudvar tetejére.
Eldőlt Hanshin gyorsforgalmi út (Kattintásra nagyít)A földrengés következtében a magasban haladó Hanshin gyorsforgalmi út 1 km hosszú szakasza oldalára dőlt. A személy- és a teherautók egyszerűen átbukfenceztek a korláton.
Lógó busz (Kattintásra nagyít)Az összedőlt Hanshin gyorsforgalmi útról egy autóbusz lóg.